Search
Close this search box.

Exkurze – Prefa Žatec a Infocentrum Ledvice

Dne 13.4.2022 třídy 3A a 4A navštívily Prefu v Žatci. Studentům byla ukázána výroba silničních panelů, střešních vazníků a schodišťových ramen. Navštívili přípravnu oceli, halu s formami na lití silničních panelů, byl jim ukázán vyztužený panel ještě před zalitím betonovou směsí a poté již hotový prvek. Studenti měli možnost vidět, jakým způsobem se táhnou napínací lana ke spodní straně střešního vazníku, kde jsou následovně připevněna k napínací stolici. Vlastní napínání nám, vzhledem k bezpečnosti, nebylo dopřáno.

Na vnější expozici mohli třídy vidět skládku hotových prefabrikátů připravených k expedici. Byly zde sloupy, stropní panely, střešní vazníky aj.

Vlastní výrobní haly byly zajímavé zejména pro studenty 4A. Mohli zde vidět jednopodlažní haly s podvěsnou dopravou, boční a horní nasvícení hal, způsob vytápění, umístění zázemí pro zaměstnance.

Ze Žatce jsme se přesunuli do infocentra v Ledvicích, kde nám představili, jakým způsobem se vyrábí elektrická energie a jakým způsobem se distribuuje k finálnímu spotřebiteli. Seznámili nás s využitím odpadů, zejména strusky a popílku pro výrobu stavebních materiálů. Byli nám představeny alternativní zdroje, a vyložen provoz elektrárny se zabezpečením proti poklesu výkonu apod.

Zážitkem byl výtah, který nás dopravil o 28 pater výš na nejvyšší rozhlednu ČR – 144 m. Výhled odtud byl fantastický. Avšak nic pro ty, kteří se bojí výšek. Pro fyzicky zdatné je možné výstup absolvovat pěšky po 773 schodech.

Exkurzi do Prefy Žatec doporučujeme pro studenty 4. ročníků stavebního oboru a návštěvu infocentra v Ledvicích můžeme doporučit všem napříč obory. Na své by si přišel i náš obor „Z“, z rozhledny jsou krásné výhledy na seřazovací nádraží od dolů Bílina k normálnímu nádraží a z druhé strany je vidět provoz na trati Děčín – Kadaň Prunéřov.

19.4. 2022

Ing. Jana Fenclová

Bc. Petra Čapková

Sdílet:
Nejnovější příspěvky