Search
Close this search box.

Exkurze do městské knihovny

Dne 19.4. se třída E2 společně s paní učitelkou Horáčkovou podívala v rámci exkurze do městské knihovny.

Kolem 10:40 se vyšlo od školy cestou přes OC Pivovar. Následně jsme pokračovali přes Labské nábřeží a Tyršův most, za kterým se nachází právě knihovna. Ke vchodu do knihovny jsme došli něco málo po 11 hodině.

Uvnitř knihovny se nás ujmula velice hodná paní, která nás přivítala a zavedla do 3. patra budovy, kde jsme se mohli projít po balkonu (lidé sem nemají přístup). Poté jsme se usadili v místnosti určené pro výuku. Dozvěděli jsme se o historii budovy, o projektování, stavbě a vzhledu a o možnostech, které knihovna nabízí. Následně jsme byli zavedeni o patro níže, kde se nachází dětské oddělení. Zde jsme se prošli a udělali společnou fotku.

Pár lidí si před odchodem z oddělení začalo hrát s dřevěnou dráhou pro vláčky. Na patře se také nacházel stolní fotbal, kolem kterého se seskupil shluk lidí. Začali hrát, ale bez míčku.

Po schodech jsme se dostali na patro s „klasickým oddělením”. Zde jsme se porozhlídli a paní která nás provázela nám řekla, že má pro nás překvapení. Jednalo se o přístup do ohromného skladu knihovny, kam lidé nemají vůbec přístup. Nacházely se zde kompaktní pojízdné regály, se kterými jsme si mohli pohrát a rozjezdit je. To byla poslední aktivita před odchodem z knihovny.

Pár minut po 12 hodině jsme vyšli ven a vydali jsme stejnou cestou ke škole. Exkurze byla velice zajímavá díky novým informacím a možnosti projít celou knihovnu.

Hned druhý den se do knihovny vydala třída E1a.

Postřehy studentů Vladimíra Šulce a Dominiky Bártové:

Základní informace:

  • Vyrazily jsme okolo 9:45 po dvou vyučovacích hodinách.
  • Cesta do knihovny byla v poměru krátká.
  • V knihovně jsme byli plus mínus 35 minut.

Prohlídka knihovnou:

  • Jako první jsme si udělali prohlídku okolo obvodu knihovny. Musím uznat, že výhled byl celkem hezký.
  • V celku knihovna má 5 pater/sekcí.
  • Dětské patro mě asi zaujalo nejvíc. Jelikož se rozlišovalo s ostatními patry kvůli různým dětským dekoracím. Bylo to zkrátka více působivé.
  • Jedna ze zajímavostí, na které jsem narazil při prohlídce knihovnou a která by mě ani nenapadla, že tam je. Bylo hezké piano, na které hrál kluk, který nejspíš byl středoškolák. Nečekal jsem, že v knihovně kde je většinou ticho, najdu hudební nástroj…
  • Paní průvodkyně byla velice milá, a i přes různé ignorace naší třídy tak mi přišla milá a obecně jsem si myslel, že jsme dostali dobrou průvodkyni.
  • Navštívili jsme i sklad knih kam se jen tak někdo nedostane. Musím uznat, že jsem nečekal něco tak velikého. Bylo tam přes 100 000 štosů.

Zajímavosti o knihovně:

  • Knihovna má vlnkovitý tvar připomínající Labe, u kterého právě leží.
  • Knihovna má na sobě různé barevné proužky, které připomínají knihy na kterých jsou různá jména celosvětově známých autorů.
  • Knihovna stála okolo 160M korun.

Bonus: Děčínská čtenářka dostala ocenění „Čtenář roku“ v roce 2017.

Mgr. Martina Horáčková

Sdílet:
Nejnovější příspěvky