Search
Close this search box.

Exkurze do rozvoden společnosti ČEPS

Žáci tříd E3 a E4, kteří studují silnoproudá zaměření elektrotechniky (Zařízení silnoproudé elektrotechniky a Elektrická trakce v dopravě) absolvovali v pondělí 7. 11. a 14. 11. 2022 exkurze v rozvodnách společnosti ČEPS, a.s..
Nejprve navštívili Rozvodnu Chotějovice, kde se seznámili, mimo jiné, s moderním tzv. plynovým zapouzdřením rozvodny. To má proti klasické vzduchem izolované rozvodně výhodu v malé zastavěné ploše. Rozvodna Chotějovice je určena k vyvedení výkonu 600 MWe z Elektrárny Ledvice do 400 kV sítě.
Následující pondělí 14. 11. si žáci prohlédli Rozvodnu Hradec u Kadaně, která je největší rozvodnou v České republice. Jsou do ní přivedeny vývody z okolních elektráren i linky ze sousedního Německa. V rozvodně jsou nové transformátory s příčnou regulací, tzv. PST transformátory, které slouží k ochraně naší přenosové soustavy při nadměrné výrobě větrných elektráren na pobřeží Severního moře. Tyto transformátory jsou jako v jediné v ČR Rozvodně Hradec čtyři a mají úctyhodné rozměry. Každá jednotka váží 300 tun a obsahuje 115 tun chladícího oleje.

Sdílet:
Nejnovější příspěvky