Search
Close this search box.

Prezentiáda 2023

KRAJSKÉ KOLO A GRANDFINÁLE

TÝMY:
1Z: Kateřina Vernerová, Petr Šafařík
2Z: Vojtěch Král, Miloš Půlpán

V letošním roce jsme se po několikaleté pauze opět zapojili do soutěže Prezentiáda.

Prezentiáda je projekt pro žáky základních a středních škol Česka a Slovenska zaměřený na prezentační dovednosti. Soutěžící tým o 2–3 členech vytvoří krátkou prezentaci na jedno z nabízených témat. Tu v rámci nominačního kola odevzdají spolu s krátkým videem. Po postupu se všechny týmy utkají v Krajských kolech o místo na Grandfinále na Newton University a Prague Congress Center v Praze, kde se rozhodne o nejlepším týmu z každé kategorie.

Soutěžící jsou v každém krajském kole hodnoceni odbornou porotou. Ta sleduje a hodnotí 3 faktory: Zpracování zvoleného tématu, vizuální zpracování prezentace, projev. K vítězství tedy nestačí mít v týmu jednoho dobrého řečníka. Stejně tak krásně vypadající prezentace není zárukou vítězství, pokud budou studenti špatně vystupovat. Prezentace nesmí být nudná. Uspějí jen soutěžící, kteří dokáží nejlépe skloubit všechny hodnocené faktory.

Letošní témata pro SŠ byla:
•             První rande
•             Na tom se shodneme

Tým ze třídy 1Z „Zetkaři“ si vybral téma první a nejen na základě vlastní zkušenosti porovnával rozdíly seznamování a randění v dřívější době a dnes. Tréma je nezaskočila a jejich výkon byl skvělý.

Tým ze třídy 2Z prezentoval své názory a argumenty, na kterých se shodnou na téma shodné s názvem jejich týmu „Proč železnice?“. Perfektní projev a argumentace, proč zvolit železniční přepravu a ne přepravu jinou, pěkně připravená prezentace a okamžitá a přesvědčivá reakce na dotazy poroty jim zaslouženě přinesly 1. místo a chválu poroty a postup do Grandfinále.

Oba týmy si zaslouží pochvalu za čas strávený přípravou na soutěž a samozřejmě týmu „Proč železnice?“ budeme držet palce v Grandfinále.

Grandfinále se uskutečnilo dne 21. 4. 2023 v Praze v Newton University, utkalo se 36 týmů ze všech krajů České i Slovenské republiky.
Témata vyhlášená do tohoto finále byla:
•             Vytvořeno člověkem
•             Prostor pro změnu

Odborná porota vybrala 6 týmů do konečného finále. Náš tým „Proč železnice“ ze třídy 2Z ve složení: Vojtěch Král, Miloš Půlpán upoutal zaujetím pro svůj obor a bezprostředním vystupováním. Jako téma své prezentace si zvolili vysokorychlostní tratě – prostor pro změnu. Oba studenti dokázali reagovat přesvědčivě a s vtipem na veškeré dotazy poroty, ale i posluchačů v sále. Účast v soutěži byla rozhodně přínosem pro oba prezentující, získali v pohovoru s porotci zpětnou vazbu, tedy pochvalu a plusy, ale i mínusy svého vystupování a tedy v čem se příště zlepšit a skvěle reprezentovali naši školu, za což jim děkujeme.

Ing. Lea Drdková

Sdílet:
Nejnovější příspěvky