Search
Close this search box.

Seminář „Nové prvky v železničním stavitelství“

Děčínská průmyslovka uspořádala ve dnech 14. a 15. února 2024 svůj tradiční seminář se železniční tématikou. Letošní seminář pod názvem „Nové prvky v železničním stavitelství“ se konal jako vždy pod záštitou generálního ředitele Správy železnic Bc. Jiřího Svobody, MBA a byl připraven ve spolupráci s Oblastní komorou ČKAIT Ústí nad Labem, která akci zařadila do projektu celoživotního vzdělávání. Přednáškový sál – slavnostně upravená jídelna – byl zaplněn do posledního místa, semináře se zúčastnilo cca 260 účastníků, z toho cca 80 se jich připojilo k semináři vzdáleným přístupem.
Účastníky přivítala naposledy ve své funkci ředitelka školy Ing. Jana Vacková. Zahájení semináře se ujal ředitel personálního odboru generálního ředitelství Správy Železnic Ing. Pavel Koucký, který vyjádřil podporu pořádanému semináři a uznání pořádající škole. Dále účastníky pozdravil Ing. Martin Kašpar, ředitel oblastního ředitelství Ústí nad Labem Správy železnic, a ředitel Okresní hospodářské komory Děčín Jiří Štajner. Všechny přítomné přivítal v Děčíně primátor statutárního města Děčín Ing. Jiří Anděl a podotkl, že se město Děčín každoročně mění na místo setkávání specializovaných odborníků – železničních stavitelů.
Na přípravě přednášek spolupracovali akademičtí pracovníci, přední firmy a společnosti zabývající se železničním stavitelstvím. Témata a novinky vzbudily opravdu veliký zájem, zaujaly svým obsahem i svou smělostí.
Úvodní přednášky se ujal Ing. Antonín Blažek, Ph.D. a představil Sdružení pro infrastrukturu železnic a Sdružení pro interoperabilitu železniční infrastruktury. Následující přednášky se zaměřily na novinky ze stavební praxe a byly prezentovány zaměstnanci Správy železnic a zaměstnanci renomovaných firem – např. Ing. Vladimír Kampík AŽD, Ing. Peter Bado GJW Praha, Ing. Radka Sobotková Inprovia, Ing. Zbyněk Mynář ze Swietelsky Rail.
Neméně důležité a zajímavé byly příspěvky kolektivů pedagogů VUT v Brně pod vedením Ing. Otto Pláška a ČVUT Praha pod vedením Ing. Leoše Horníčka Ph.D. . Ze zahraničí své novinky představili pracovníci z Drážďanské university, Dr. Ing. Ulf Gerber, a Žilinské university pod vedením prof. Ing. Libora Ižvolta Ph.D.
Mezi přednáškami byla zařazena praktická ukázka práce a sběru a vyhodnocení dat v návaznosti na BIM pomocí dronových snímačů pracovníky TechDronu.
Jako každý rok byl pro účastníky přichystán doprovodný program. Asi 60 účastníků se vydalo na Děčínský Sněžník, kde absolvovali 5 km okruh doprovázený vyhlídkami na oblast Labských pískovců, Českosaského Švýcarska a Českého Středohoří. Cílem bylo vystoupat na 33m vysokou kamennou rozhlednu a poslechnout si přednášku Ing. Nadi Saidové o historii zeměměřičství , budování astronomicko – geodetické sítě a o důležitosti rozhledny Sněžník která byla vybudována pro geografické měření jako jeden ze základních triangulačních bodů..
Během těchto dvou dnů nejen že probíhaly neformální i odborné diskuze, které pokračovaly při večerním posezení, ale účastníci si vyměňovali zkušenosti a navazovaly se zde další vztahy.
Děčínská průmyslovka má z velikého zájmu o odborný seminář obrovskou radost a je pyšná, že si v tak specifickém okruhu našla své jméno.
VOŠ a SPŠ Děčín

Sdílet:
Nejnovější příspěvky