Search
Close this search box.

Exkurze třídy 1Z – Muzeum MHD v Praze Střešovicích

Dne 11. 4. 2024 jsme se vypravili do střešovické vozovny, kde se nás ujal zaměstnanec muzea a svým odborným a podrobným výkladem zaujal všechny studenty.
Prohlédli jsme si ojedinělou expozici historických vozidel, která byla v roce 1998 vyhlášena kulturní památkou. Vozidla jsou ukázkou městské dopravy v Praze od počátků na konci 19. století do současnosti.
Mezi nejzajímavější exponáty rozhodně patří koněspřežná tramvaj, otevřený vlečný vůz, salónní motorový vůz. Dozvěděli jsme se, že až od roku 1939 byla zavedena jízda vpravo a to si vyžádalo přestavbu všech vozidel. Poutavý byl také výklad o způsobu zatemňování vozů v rámci protiletecké ochrany obyvatelstva v období 2. světové války.
Kromě vozidel pro osobní dopravu jsou v muzeu k vidění speciální vozidla, např. nákladní přípojný vozík, vlečná měnírna s transformátorem, vlečná prodejna jízdenek, nýtovaná nádrž na vodu z kropicího vozu, motorový vůz na broušení kolejnic, sněhový motorový pluh aj.
Po této exkurzi jsme pěšky prošli krásnou již rozkvetlou Královskou zahradu Pražského hradu, přes nádvoří Pražského hradu kolem katedrály sv. Víta na vyhlídkovou plošinu, odtud po Starých zámeckých schodech na Malostranské náměstí se zastávkou ve Valdštejnské zahradě a pak již přes Staroměstské náměstí a Václavské náměstí na vlak.
Počasí nám přálo, všichni se chovali vzorně, hodnotím tedy jako vydařenou akci a doufám, že i ostatní účastníci.
Ing. Lea Drdková

Sdílet:
Nejnovější příspěvky