Search
Close this search box.

Vodíkové vzdělávání zpátky u nás na průmyslovce!

Naše škola je součástí vzdělávacího programu Horizon Hydrogen Grand Prix (H2GP) pro střední školy. Tento projekt navazuje na v roce 2022 ukončený projekt H2AC4schools – závody modelů aut na vodíkový pohon. Díky ČVUT, pracovišti Děčín, obdržely tři střední školy, které se v minulosti zúčastnily závodů v projektu H2AC4schools, stavebnice RC modelů aut v měřítku 1:10 na vodíkový pohon. Jsou to VOŠ a SPŠ Děčín, Gymnázium Děčín a SPŠ Česká Lípa.

Studentské týmy těchto škol měly za úkol v relativně krátkém čase necelých dvou měsíců z dílů stavebnice sestavit provozuschopný model závodního auta a naladit ho pro kvalifikační závody. Auto jezdí na elektrický pohon z akumulátoru, který je dobíjený prostřednictvím vodíkového palivového článku, kde se vodík přeměňuje na elektrickou energii. Princip závodů spočívá v ujetí co největšího počtu kol závodní tratě za daný čas a spotřebě daného množství náplní s vodíkem – hydrostiků. Při provozu pouze na akumulátor vydrží auto jezdit max. 15 minut, při dobíjení elektrické energie vodíkem až hodinu. Ve stavbě modelu auta nejsou omezeny inovativní prvky jednotlivých týmů, k dispozici je jen základní hardware. Týmy se musí např. rozhodnout, jestli auto bude mít pohon 4 x 4 nebo pouze na zadní nápravu, naladit sbíhavost kol rejdové nápravy, karoserii z lexanu vystřihnout, přizpůsobit tvaru podvozku, nalakovat, apod..

Náš tým ve složení Adam Vogl (S3), Ondřej Jankovič, Matouš Suchý a Radim Voděrka (všichni E3) auto postavil a vyrazil za doprovodu Ing. Michala Moce v neděli 14. května 2023 na kvalifikační závody do Sedlčan, které se konaly ve sportovní hale místního Gymnázia a ekonomické školy. Jedině Adam Vogl měl zkušenosti ze závodů předchozího projektu H2AC4schools , kdy se zúčastnil závěrečného závodu v saském Chemnitz. Ostatní žáci do toho spadli „rovnýma nohama“. To ale nic nemění na skutečnosti, že se našemu týmu podařilo neuvěřitelné a to kvalifikovat se z celkem 26 středoškolských týmů na celostátní finále, které se uskuteční 6. června 2023 v Ostravě. Takže teď už jen napravit škody, způsobené při závodu kontakty s ostatními auty a připravit se na celostátní finále.

Díky za reprezentaci a držíme palce!

Ing. Miroslav Dlask

Sdílet:
Nejnovější příspěvky