Search
Close this search box.

Exkurze do Království železnic Praha

Cestou do Prahy jsme při jízdě vlakem pozorovali krásy Ústeckého a Středočeského kraje a povodí řek Labe a Vltavy. V Praze jsme se společně vydali metrem na stanici Anděl na Smíchově.

            Začali jsme u smyšlených modelů, autobusu Karosa C931 v životní velikosti a kabině tramvaje Tatra T3. Dále jsme se přesunuli o podlaží níže, kde nás čekala fantastická autodráha, kde každý strávil alespoň půl hodiny. Obdivovali jsme přenosnou návěst Výstraha, ovládací pult hradla a starý Pragotron.

            Poté jsme se vydali na prohlídku reálných modelů měst na modelové železnici, například Liberec, Zubrnice, Most, Mladá Boleslav nebo Praha. Kromě nádraží ve zmenšeném provedení byly k vidění u každého města také jeho charakteristické dominanty. Vlaky modelové železnice se v tomto prostoru pohybovaly podle předem naprogramovaného schématu, osvětlení prostoru se měnilo v den a noc.

            Na konci prohlídky jsme přijali pozvání do velína Království. Zde nás čekal mladý pán, který nám povídal o vzniku, chodu a ovládání veškerých funkcí areálu. Na oplátku jsme i my přidali návrhy na možné inovace a rozloučili se.

            Za třídu 4Z Natálie Káranská a Martin Hájek

            Ing. Karla Zemanová

Sdílet:
Nejnovější příspěvky