Search
Close this search box.

Mobilní laboratoř Škoda EDU.lab

Mobilní laboratoř Škoda EDU.lab vznikla jako unikátní projekt společnosti Škoda Auto pro podporu technického vzdělávání žáků základních a středních škol. Cílem projektu je ukázat žákům moderní technologie a nadchnout je pro studium techniky.

Kamion s unikátními technologiemi zavítal také do Děčína, kde se měli možnost všichni žáci oboru Strojírenství naší školy ve dnech 3. a 4. dubna 2023 na parkovišti pod Městskou knihovnou s těmito technologiemi seznámit.

Na venkovní ploše byl připraven elektromobil Škoda Enyaq, tahač Scania a dvě jízdní kola, která šlapáním generovala elektrický proud. Studenti zde mohli absolvovat ve dvojici virtuální závod při projížďce městem Nice na jihu Francie a zároveň si vyzkoušet, kolik úsilí by bylo třeba vynaložit k dobití baterie elektromobilu.
Ve vnitřní expozici byly připraveny moderní technologie. Studenti si zde mohli zkusit např. lakování dveří auta pomocí virtuální reality, sledovat při obsluze automatu na kávu kolaborativního robota, který již nemusí být „zavřený v kleci“ jako velké průmyslové roboty, nebo se seznámit s umělou inteligencí, využívanou v souvislostí s kyberbezpečností.
Rovněž samotné řešení mobilní laboratoře je velmi inovativní. Využívá zázemí plně automatizovaného návěsu, jehož systém umožňuje rychlý způsob instalace. Po rozložení nabízí 62 m2 plně klimatizované výstavní plochy.
Miroslav Dlask

Sdílet:
Nejnovější příspěvky