Search
Close this search box.

Exkurze na vysílač na Bukové hoře

Se třídou 1B jsme se vypravili na exkurzi na vysílač Buková hora. Cesta vedla krásnou jarní přírodou, vyšlápli jsme nahoru z Těchlovic a vraceli se do Malého Března. U vysílače již na nás čekal pan průvodce, zaměstnanec Českých radiokomunikací, který nás vzal do tělesa vysílače, po svých jsme vystoupali jsem do 12. patra, prolezli malými dvířky na poměrně široký ochoz. Zde nám byla podána část výkladu a hlavně jsme se kochali krásnými výhledy na všechny světové strany. Zajímavostí je, že 12 pater odpovídá ve skutečnosti 24 patrům panelákovým, jak nám bylo sděleno.
Poté jsme se přesunuli do budovy technického zázemí pro zaměstnance, kde jsme vyslechli historii budování současného vysílače, jakým způsobem stavba na takto exponovaném místě probíhala, dozvěděli jsme se technické parametry vysílače. Mohli jsme si prohlédnout fotografie stavby ze 70. let 20. století, ale i zdokumentované bourání věže předchozí na stejném místě z let šedesátých.
Vysílač není pro veřejnost přístupný, takže jsme ocenili možnost se podívat do útrob stavby, kterou všichni známe zdálky jako dominantu kopců nad řekou Labe.

Mgr. Lucie Bláhová

Sdílet:
Nejnovější příspěvky